top of page

התחזקות השקל הישראלי למרות הורדת דירוג האשראי של ישראל

  • refael2
  • 1 באפר׳
  • זמן קריאה 3 דקות

המלחמה עדיין נמצאת בעיצומה, הצפון עדיין לא שקט והשקל הישראלי מתחזק בחודשים האחרונים. אז מדוע זה קורה, איך זה משפיע עלינו והאם כדאי כעת לרכוש דולרים ?


אז מה בעצם קרה ומי זאת בכלל חברת מודיס? 

בחודש פברואר הורידה חברת הדירוג מודיס את דירוג האשראי של ישראל.  חברת הדירוג "מודיס" (Moody's Investors Service) אשר הוקמה בשנת 1909, הפכה במהלך השנים לאחד מגופי התקשורת הפיננסית המשפיעים ביותר בעולם. מודיס מציינת דירוגים לאשראי של מדינות, ערים, חברות, בנקים ומוסדות פיננסיים אחרים. היא משתמשת במערכת של דירוגים אלפאנומרית, כך שחברות ומדינות יכולות להיות מדורגות מ- Aaa דרך Aa1 וכן הלאה. כאשר מודיס או כל חברת דירוג מורידה את הדירוג של מדינה, זה נעשה לפי ניתוח מקיף של עסקי המדינה, החשיבות הכלכלית שלה, תנודות בשווי המטבע, התקציב, החובות, ועוד. ירידה בדירוג אשראי משמעה שהחברה או המדינה יכולה להיתקל בקשיים כלכליים ולהתקשות להשיג אשראי בתנאים טובים יותר. אולם, אין התאמה ישירה בין ירידת הדירוג של מודיס להתחזקות של השקל. ירידת הדירוג יכולה להוביל לצמיחה חלשה יותר במשק הלאומי וירידת הביטחון הכלכלי, עלולה להוביל להקטנה של השקעות זרות ועוד. הורדת הדירוג של מודיס במקרה הישראלי נבעה מהגירעון התופח של ממשלת ישראל, אי הוודאות הקיימת בחזית הדרומית והצפונית ולסיכונים הנוסעים מחוסן הממשל והמוסדות בארץ.

למה ירידת הדירוג לא השפיע בישראל על השקל והוא חוזר להיות חזק?

ירידת הדירוג של ישראל על ידי סוכנות מודיס עוררה חששות לגבי השפעתה על ערך השקל. עם זאת, בפועל, השקל לא הושפע משמעותית מהירידה ואף חזר להתחזק מול הדולר.

הסיבות לכך הן מגוונות:

1. אמון בשווקים: למרות הורדת הדירוג, השווקים בעולם רוכשים אמון לכלכלה הישראלית. צמיחה כלכלית חזקה, שוק עבודה חזק ויציבות פוליטית תורמים לאמון זה.

2. תמיכה של בנק ישראל: מדיניות בנק ישראל תורמת ליציבות השקל. ריבית גבוהה יחסית מושכת משקיעים זרים, והתערבות בנק ישראל בשוק המט"ח מסייעת לייצב את שער החליפין.

3. מאזן תשלומים חיובי: ישראל נמצאת במאזן תשלומים חיובי, כלומר היא מייצאת יותר ממה שהיא מייבאת. גורם זה תורם לביקוש לשקל ולעליית ערכו.

4. תמחור נמוך של מניות: המוסדיים הישראלים מזהים תמחור נמוך בעקבות הפער שנפתח בין השוק בארה"ב לשוק המקומי של מניות שונות בישראל, מה שהופך אותן לאטרקטיביות להשקעה. כתוצאה מכך, הם הסיטו כספים מהשוק בארה"ב לשוק הישראלי ופעולה זו גורמת לביקוש לשקל ולעליית ערכו.

5. מומנטום חיובי בשווקים: שווקי המניות בעולם נמצאים במגמת עלייה מתחילת השנה, מה שגורם למשקיעים רבים למכור דולרים ולרכוש מניות. כתוצאה מכך, הביקוש לדולר יורד והערך שלו יורד ביחס לשקל.

6.הדולר כנכס בטוח: בזמנים של אי ודאות בשווקים, המשקיעים נוטים לרכוש נכסים "בטוחים" כמו הדולר. עם זאת, כאשר המגמה בשווקים חיובית, המשקיעים נוטים יותר להשקיע במניות ובנכסים אחרים, מה שגורם לירידה בביקוש לדולר ולירידת ערכו.

ולמה זה טוב לנו כישראלים?

שער הדולר נכון ל-18.03 עומד סביב 3.66 ₪. אם בתחילת הלחימה  עמד שער הדולר על 3.85 ₪ ובמהלך הלחימה, אף קפץ למעל 4 ₪ בשבועיים האחרונים אנחנו רואים שהשקל הישראלי שוב מתחזק. אז למה זה טוב לצרכן הישראלי? שקל חזק מחזק את כוח הקנייה של האזרח הישראלי ונסיעות לחו"ל נעשות זולות יותר, כמו גם ייבוא מוצרים מחו"ל שעולים פחות, לא רק מוצרי חשמל אלא גם מוצרי גלם שיכולים להוריד את עלויות הייצור למוצרים שנמכרים בסופו של דבר לצרכן הישראלי.

בנוסף, מטבע חזק טוב יותר גם לתקציב המדינה, היות והחובות נקובים בדולרים ויורו. מצד שני ליצואנים שקל חזק הוא פחות טוב היות והכספים שהם מקבלים מתקבלים בדולרים ושער דולר נמוך, העצם אומר לקבל פחות כסף בשקלים ישראלים.

מעוניינים לשמוע עוד? מוזמנים לפנות אלי . 


אין לראות באמור לעיל ייעוץ השקעות / ייעוץ פנסיוני ו/או שיווק פנסיוני המתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל אדם. האינפורמציה המופיעה כאן אינה מהווה המלצה לביצוע או אי ביצוע מהלך כלשהו. מחובתך להתייעץ לפני כל פעולה. מסמך זה מנוסח בלשון זכר אך פונה לנשים ולגברים כאחד

 
 
 

Comments


Image by Markus Spiske

צרו קשר

יצחק רבין 1 פ"ת בניין גלובל טאוור קומה 5 (רימונים)

058-555-8767

תודה רבה! נחזור אלייך בהקדם.

© 2021 כל הזכויות שמורות לרפאל זיני

bottom of page